Регіони та курорти Чорногорії

Перлина Адріатичного узбережжя, Чорногорія, знайшла прихисток на найкрасивішій частині середземноморського узбережжя, де довгі вузькі піщані пляжі чергуються з галечними, скелясті прозорі морські бухти врізаються в зарослі густим лісом що вражають своєю величчю гірські масиви. Зелені хвойні дерева, тисячолітні стволи оливи, акації, кипариси, пальми й усе квітуче, що буяє середземноморською рослинністю, спускаючись з крутих вершин назустріч морському прибою, надають скелястим гігантам смарагдово-чорний відтінок. Серед цієї природної краси узбережжя рідкісними острівцями в коктейлі запашної флори розсипані невеликі городки, курортні селища і будинки, що окремо стоять, і вілли. Тут гармонійно поєднуються глибока двох тисячолітня старовина і сучасні комплекси готелів, оригінальні та одночасно не витіюваті будівлі приватних будинків, численних вілл, затишних кафе і ресторанів. Тут залишили свій слід в архітектурі й культурі греки та римляни, турки та австрійці, італійці й, звичайно ж, самі чорногорці.

Територія – 13 812 км2

Населення – 662 000 чоловік

Валюта – євро, країна офіційно не входить в євро зону, але де-факто використовує євро як внутрішню валюту.

Протяжність сухопутних кордонів – 614 км.

Столиця Подгориця (169 100 жителів), адміністративний і господарський центр.

Історичний і культурний центр – Цетінье (колишня столиця Чорногорії).

Народи – Чорногорія, серби, національні меншини – албанці, хорвати.

Мова – чорногорська, така, що відноситься до слов’янської мовної групи. Після декількох проведених днів в Чорногорії ви вже розумітимете місцевих жителів.

Писемність – кирилиця і латиниця.

Релігія – населення в основному сповідує православ’я, національні меншини –   іслам і католицтво.

Авіасполучення – два міжнародні аеропорти: Тіват і Подгориця. Час польоту з Києва в Чорногорію – 2 години.

Залізниця – Бар-Бєлград.

Порт – м. Бар. Поромний зв’язок з Італією (Бар-Бари).

Довжина морського узбережжя – 293 км, один з найкрасивіших берегів Європи, де одночасно ростуть пальми, кипариси, кедри, виноградники, ківі і гранати, а також маслинові гаї.

Протяжність пляжей – 73 км, найбільший пляж – Велика плажа, Ульцинь -13 000м. Усі вони дуже різні: від дрібного піску на півдні, до штучних бетонних платформ на північному заході узбережжя.

Найвища гірська вершина – Боботов Кук, 2 522 м, на масиві Дурмитор.

Найбільше озеро – Скадарське озеро, 391 км2.

Найглибша ущелина – Каньйон річки Тары, 1300м.

Найбільша затока –  Бока Которська.

Національні парки – Дурмитор (39000 га), Ловчен (6400 га), Биоградска гора (5400 га), Скадарське озеро (40000 га).

Світові природні та культурні спадщини знаходяться під захистом ЮНЕСКО – гора Дурмитор, каньйон річки Тари, древнє місто Котор.

Різниця в часі: з Києвом – 1 година.

Напруга в електромережі – 220 V.

Банки працюють з 08: 00 до 17: 00, в суботу з 08: 00 до 15 : 00, в неділю не працюють.

Обміняти валюту можна в міських банках або на рецепції готелів.

До оплати приймаються кредитні карти Visa і Diners, рідко Mastercard.

Більшість магазинів працюють з 09: 00 до 22: 00. У літній, туристичний, сезон усі магазини працюють до 24: 00.

Клімат в країні: помірно – континентальний, в горах – альпійський, на Адріатичному узбережжі – середземноморський. У центральних районах країни завжди дещо прохолодніше, ніж на узбережжі, і помітний вплив субальпійських чинників. У приморській області літо зазвичай тривале, печеня і досить сухе, зима коротка і волога.

Купальний сезон в Чорногорії починається у кінці квітня і триває до кінця жовтня. Температура моря впродовж семи місяців коливається від +20°C до +26°C.

Кращий час для проведення літньої відпустки – з травня по жовтень.

Основні курорти і міста :

Герцегновська Рів’єра -Герцег-нові, Котор, Тіват;

Будванська Рів’єра – Будва, Бечічі, Рафаіловічі, Пржно, Мілочер, Святий Стефан, Петровац;

Панська Рів’єра – Сутоморе, Бар;

Ульцинская Рів’єра – Ульцинь, Ада-Бояна.

ухня: ділиться на три “школи”: суто місцеву, рибну і італійську. Кухня Чорногорії рясніє великою кількістю різноманітних овочів, м’яса і спецій. Поширені блюда з морепродуктів, м’ясо на грилі, так зване “готова їжа”, – гуляш, фарширований перець, сарма (голубці з квашеної капусти) і так далі.
 Національні напої: лозовач, слив’янка – ракия із слив, кайсиевача – ракия з абрикос, високоякісні чорногорські вина – “Крстач” (біле вино) і “Вранац” (червоне вино), найякісніший міцний напій – “Круна” виноградна горілка.

Чайові – заведено залишати 7% від загальної вартості послуг.

Медицина – при настанні страхового випадку треба дзвонити по номеру телефону, вказаному в страховці. Якщо страховки немає, звертайтеся за медичною допомогою до приватного доктора.

Транспорт – основним міським транспортом в Чорногорії є автобус (проїзд – від 3 євро), а також таксі. У кожному курортному місті є декілька агентств по оренді автомобілів (підходять водійські права українського і російського зразка).

Віза. Віза для громадян України, Росії і Білорусі в Чорногорію не потрібна! (якщо період перебування в країні не перевищуватиме 30 днів).

Телефон: Для користувачів стільникових телефонів стандарту GSM буде вигідно купити pre – paid СИМ-карту операторів стільникового зв’язку ProMonte, T – Mobile або M : tel і поповнювати рахунок картками експрес-оплати, що продаються всюди.

Корисні телефони:

Довідкова – 1181

Швидка допомога – 124

Поліція – 122

Пожежна служба – 123

Екстрена допомога на дорозі – 1340

БУДВАНСЬКАЯ РІВ’ЄРА

Будванськая Рів’єра це найбільший туристичний центр Чорногорії, знаменитий він, в першу чергу, своїми розкішними піщаними пляжами, дивовижною середземноморською архітектурою і досить жвавим нічним життям.До складу Будванської рів’єри входять наступні курорти:

  • Будва;
  • Милочер;
  • Светі-Стефан;
  • Петровац;
  • Бечічі;
  • Рафаїлович;
  • Пржно;
  • Дробнічі;
  • Режевічі;
  • Крстац;
  • Буляріца.

Клімат в Будванської Рив’єри середземноморський, а купальний сезон на узбережжі триває з травня по жовтень, температура повітря в середньому тримається на позначці +25 ° C. Навколишні гори перешкоджають виникненню задушливій літньої спеки, з боку моря дме приємний вітерець. У цьому місці комфортно.

Територіальне розташування Будванської рів’єри також оптимально для організації екскурсійних поїздок по Чорногорії, адже саме тут починаються дві основні автотраси з Подгориці – одна з Петровца повз Скадарського озера, а друга – з Будви, що проходить через Цетіньє.

Химерно порізана берегова лінія від Будви до Петроваца багата безліччю затишних заток, цілими кварталами вуличних кафе і маленьких магазинчиків, десятками невеликих курортних міст, острівців і розкішних по середземноморським міркам пляжів – широко відомі пляжі галькові (Слов’янський і Могрен в Будві, пляжі острова Святого Стефана і Петровац), але є також піщані (пляж в Бечічі і Рафаиловичи) і кам’янисті (пляж Плоче в 10 км від Будви). Плюси пляжів Будванской Рів’єри: дуже чисте море, переважно пологий захід у воду, мальовнича природа навколо і красиві види, наявність поруч кафе і магазинів. Практично всі пляжі Рив’єри обладнані парасольками та лежаками, працюють роздягальні та душі.

З водних розваг на Будванської Рив’єри особливо популярні вейкбординг та парапланеризм, катання на катамарані та  «банані», дайвінг, рафтинг, морські прогулянки.

Гостям Будванської Рів’єри в Чорногорії доступні різноманітні варіанти житла: від розкішних п’ятизіркових готелів на першій береговій лінії до будиночків місцевих жителів, розташованих за декілька кілометрів від моря. По всій Рив’єрі відмінно розвинена туристична інфраструктура: нестачі в кафе, ресторанах і магазинах немає. Тут особливо популярні страви з риби й морепродуктів, а в якості сувенірів – пршут (копчена свинина), сири, оливкова олія, місцеве вино.

Будва  – місто в Чорногорії, розташований в центральній частині Адріатичного узбережжя країни. Місто є центром однойменного муніципального округу. Будва заснована 2500 років тому, є одним з найдавніших поселень на берегах Адріатичного моря.

Будва і її околиці утворюють Будванську Рів’єру – найбільший туристичний центр Чорногорії, знаменитий своїми піщаними пляжами, нічним життям і прекрасними зразками середземноморської архітектури.

Транспорт
У місті є автобусна станція, розташована неподалік від пошти, з якої здійснюються регіональні, міжміські та міжнародні автобусні рейси. Автобусні маршрути з’єднують Будву та інші курортні міста Чорногорського узбережжя. Наприклад, в Герцег-Нові автобус відправляється кожні пів години, в дорозі 1,5 години.

Уздовж узбережжя йде шосе – Адріатичний шлях (Jadranski put).

У 20-25 км від Будви знаходиться міжнародний аеропорт Тіват (Tivat Airport). По всьому узбережжю до аеропорту ходять автобуси та таксі.

На відстані 60-70 км від Будви розташований міжнародний аеропорт Подгоріця (Podgorica Airport).

Культура
Культурне життя міста багате подіями, тут відбуваються численні театральні та музичні фестивалі, а з початку липня і до 20 серпня в Будву зі всієї країни з’їжджаються поети.

Діють археологічний і етнографічний музеї.

Місцеві дрібно-галечні пляжі (Слов’янський пляж, Могрен) і піщаний Яз (4 км від Будви) користуються популярністю серед туристів. У місті також проводяться міжнародні спортивні турніри.

Пляжі
Будва підперізана пляжами, більшість з яких є або крупнопесчанимі або дрібногалечними:

  • Могрен (Mogren) – один з найвідоміших пляжів Будви, розташований біля підніжжя досить крутих скель в 500 метрах від історичного центру Будви – Старого міста.
  • Піза (Pizana) – міський пляж, який розташований в Будві неподалік від Старого міста і вежі Репено. Попри невелику протяжність (близько 150 м), він володіє всією необхідною інфраструктурою: роздягальні, туалети, душові, а також кафе і ресторанчики. У розпал сезону на пляжі може бути дуже багато людей.
  • Словенська (Слов’янський) пляж – найдовший пляж Будви, розташований на схід від Старого міста. Назва походить від осені 1938 року, коли в Будві на грунті окупації нацистською Німеччиною Судетської області почалися конфлікти між  німецькими та словацькими туристами. У підсумку словаки закріпили за собою центральний пляж (німці пішли на Могрен) і встановили там табличку «Словенська плажа» (в перекладі зі словацької – Словацька пляж).
  • Гуванце (Guvance) – невеликий піщано-гальковий пляж довжиною близько 100 м. Розташований біля кам’янистого мису п-ва Завалу (по дорозі з Бечічі в Будву).
  • Яз (Jaz) – один з 16 офіційних піщаних пляжів Чорногорії, його довжина – 1 200 м, загальна площа – 22,5 тис. М². Пляж складається з двох частин: великий (протяжністю 700 м) і маленької (довжиною 400 м), де відпочивають нудисти. За пляжем розкинулось Мрчево поле, з двох сторін його облямовують гори Грбаль і Варта. Через пляж протікає річка Дреновстіца, що впадає в море, так що на пляжі є джерело питної води. На пляжі розташовані невеликі сезонні ресторани та  мініготелі, влітку працюють кілька магазинів.
  • Лучіце (Lučice) – невеликий піщано-гальковий пляж, знаходиться в бухті недалеко від Петровац. Довжина – 220 м.
  • Трстено (Trsteno) – маленький пляж для туристів з дітьми.
  • Плоче (Ploče) – кам’яний пляж на мисі що виступає в море.

Барська рів’єра

Барська Рів’єра розташувалася між двох берегів – Адріатичного моря і Скадарського озера. Між двома цими водними гігантами височіє гора Румія.Барська Рів’єра приваблює безліч туристів. Тут немає пафосних готелів і легендарних пляжів. Натомість життя тут на порядок спокійніше і дешевше. Готелі, отельчики, вілли і апартаменти тут можна знайти на будь-який смак.

Клімат відрізняється тривалим, сухим і теплим літом. Купальний сезон з травня по листопад (останні 4 роки дуже теплі, сезон купання тривав до середини грудня).

Температура води влітку 24-26 С.

Температура повітря влітку 28-32 С.

Осінь дуже тепла, фактично осінь – це продовження літа. Можливі теплі дощі, грози. Чорногорія ніби вмивається після активного сезону, настає пора буйства фарб, недарма цю пору року люблять творчі люди. Температура повітря від 20 до 26 градусів. Температура води така ж.

Бар вважається одним із самих сонячних міст в Європі. У році до 300 сонячних днів!

Курорти Барської Рів’єри:

-Утеха

– Добра Вода

– Шушань

– Сутоморе

– Чань

– Вірпазар

– Бар.

Місцеве населення добре розуміє російську мову.

У всіх великих туристичних об’єктах працює англо і російськомовний персонал.

Бар складається з двох міст: Старого і Нового.

Між ними розкинулося Барське поле, яке покривають столітні оливкові дерева і сади з апельсиновими, мандариновими, гранатовими, мигдальними та іншими середземноморськими деревами.

Старий Бар розташувався на скелястих схилах гори Румії.

Новий Бар – на березі Адріатичного моря.

Старий Бар – дуже древнє місто. Вперше згадується в IX столітті під назвою Антіварі. Досі точаться суперечки, хто заклав фундамент: візантійці або римляни.

Хто тільки не правив Ст. Баром: венеціанці, деспот Стефан Лазаревич, османські турки.

Вільним Ст. Бар стане в 1878 році. Чорногорська армія, зламавши опір турецької армії й зруйнувавши більшу частину міста, звільнить його від тривікового ярма. Всупереч, що найстаріша частина перетворилася на руїни, життя в Старому Барі не завмерло. На схилах гір народилося нове поселення з торговими та ремісничими лавками. На плато Лонджа, всередині фортечних стін, стоять залишки близько 240 будівель.

У відвідувачів Ст. Бара залишаються незабутні враження від приголомшливого виду на Барське поле, Новий Бар, порт, гірські масиви Румії, Сутормана і Созінов. Ці гірські масиви переплелися і являють собою потужний захист від північних вітрів, які люблять показати свою силу в лютому.

Тільки тут можна спробувати справжні турецькі солодощі та попити кави в невеликих, і затишних сімейних кафешках. А ось вгамувати голод рекомендуємо в національному ресторані «Шпиля» (переклад – печера). Інтер’єр в класичному чорногорському стилі, на вході вас зустріне, одягнений в національні костюми персонал.

Персонал дуже чемний, доброзичливий, розуміють по-російськи, є меню російською мовою. Кухня балканська (м’ясні та рибні страви в повному асортименті).

Новий Бар виник на початку ХХ століття, він розкинувся на березі Адріатичного моря. Місто виникло поруч з пристанню, народ почав називати його – Пристань.

24 квітня 1908 року Рада міністрів Князівства Чорногорії затвердив документ і назвав цей населений пункт Бар, а поселення, що знаходиться під стінами старого міста – Старий Бар.

З того часу Князівство Чорногорія приділяє Бару особливу увагу. Король все частіше буває в ньому. Він працює у своєму прекрасному палаці, побудованому на самому березі моря, в Тополицю. Тут він приймає іноземні делегації, які прибувають в Бар.

Бар, завдяки порту, своєму унікальному географічному положенню, палацу в Тополицю до 1916 року був другою столицею Чорногорії. Після Першої Світової війни та окупації будівництво Бара було перепинено.

У 1952 році почалося спорудження нового порту і початок будівництва нового міста.

Порт Бар був побудований під горою Валуйіца, а місто Бар – в Тополицю, поруч з палацом.

Порт побудований так, щоб він міг приймати всі перевантаження і надавати портові послуги на рівні найсучасніших міст (відповідно до перспективного розвитку морського і континентального транспортного сполучення). Вантажообіг в порту понад 5 мільйонів тонн на рік. Порт пов’язаний з магістралями та залізничними шляхами. Порт є і митною зоною і призначений для туристичного транспортного сполучення.

Сучасний Бар затишно розташований на рівнині з красивими будівлями, широкими вулицями та бульварами, просторими площами, алеями, спортивними майданчиками.

Сьогодні Бар – морська столиця Чорногорії, центр спортивних подій, завдяки грандіозному спортивному комплексу, що відповідає всім сучасним світовим вимогам. Тут проводяться чемпіонати світу та Європи. Стадіони та тенісні корти, розташовані на набережній, щорічно проводять спортивні змагання міжнародного рівня.

Бар – це і туристичне місто. Тут знаходяться галькові й дрібногалькові пляжі.

Боко-Которська рів’єра

око-Которська затока (або бухта) є прекрасною візитівкою, диво красивої країни – Чорногорія. Бухта – це унікальне природне створення. Знаходиться вона на кордоні з сусідньою Хорватією – в південно-західній частині Чорногорії та є єдиним фьордом середземноморського регіону.

Красу Боко-Которської Рів’єри в різний час з гідністю оцінили знамениті художники й письменники. Від тутешніх видів просто дух захоплює. Величні гори обрамляють синю гладь Адріатичного моря, пляжі широкою смугою тягнуться на багато кілометрів, і всюди, то самотніми велетнями, то цілими мальовничими острівцями, підносяться вікові середземноморські сосни. Міста Боко-Которської Рів’єри – справжні перлини культурної спадщини ЮНЕСКО, найвідоміші з яких – Тіват, Рисан, Пераст і Котор.

 

Клімат.

У даній місцевості утворився особливий мікроклімат завдяки оточенням Рів’єру з усіх боків горами, що не дозволяє проникнути холодному повітрю. Іноді все ж повітряні маси долають перешкоду, і тоді затоку накриває завіса з дощу, взимку така погода може стояти довго. Влітку це ж явище виражається в ранкових туманах. Вітру досить непередбачувані, особливо сильними вони бувають в найвужчому місці Боки – протоці Веризі та знаходиться навпроти нього старовинному місті Пераст.

Даний район в Чорногорії має дуже вигідне географічне розташування, оскільки знаходиться неподалік від аеропорту Тіват.

У Которскій затоці розташований причал, у якого можуть швартуватися навіть великі морські лайнери. У місті сформована вся необхідна інфраструктура для довготривалого проживання – магазини, аптеки, ресторани та численні кафе. А біля стін старого міста розташований один з найвідоміших продуктових ринків примор’я, в якому ви знайдете величезний асортимент риби, м’яса, молочних продуктів, овочів і фруктів.

Курортні міста:

– Білила

– Бигов

– Джурасевічі

– Доброта

– Жаніц

– Котор

– Красіч

– Ораховац

– Пераст

– Прчань

– Рисан

– Росі

– Тіват


Герцегновська рів’єра

Герцегновська Рів’єра – найпівнічніший курорт Чорногорського узбережжя Адріатичного моря, який межує з Хорватією, а на південному сході переходить в центральну частину узбережжя – Будванськая Рів’єра.До складу регіону входять:

– Герцег Нові

– Баошічі

– Біела

– Дженовічі

– Ігало

– Каменарі

– Кумбор

– Нивиці

В околицях Рів’єри в великій кількості розташувалися мінеральні джерела та родовища цілющих грязей, що сприяють зміцненню здоров’я.

Передмістя Герцег-Нові – містечко Ігало також славиться своїми грязями й джерелами. Їх природні лікувальні властивості повністю використовуються в розташованих тут численних SPA-салонах, лікарнях та оздоровчих закладах.

На території Герцегновінської Рив’єри зосереджено 14 пляжів:

– Пляж Нивиці Чорногорія (Njivice)

– Пляж Суторіна Чорногорія (Sutorina)

– Пляж Блатна плажа Чорногорія (Blatna plaža)

– Пляж Ігало Чорногорія (Igalo)

– Пляж Топл Чорногорія (Topla)

– Пляж Герцег-Нові Чорногорія (Herceg Novi)

– Пляж Савіна Чорногорія (Savina)

– Пляж Меліне Чорногорія (Meljine)

– Пляж Зеленіка Чорногорія (Zelenika)

– Пляж Кумбор Чорногорія (Kumbor)

– Пляж Дженовічі Чорногорія (Đenovići)

– Пляж Баошічі Чорногорія (Baošići)

– Пляж Біела Чорногорія (Bijela)

– Пляж Каменарі Чорногорія (Kamenari)