По Святих Місцях Почаєва

Відвідування Свято-Успенської Почаївської лаври,
Свято-Духівського монастиря-скита,
цілющого джерела праведної Анни,
Богоявленського жіночого монастиря у Кременці

1 день- 23-00 – виїзд з Києва автобусом (мікроавтобусом)

2 день

05-30 – Прибуття до Почаєва (Тернопільська область). Зустріч з екскурсоводом.

  • Свято – Троїцький собор (служба)
  • Свято – Успенський собор (прикладання до Стопи Божої Матері, Ікони Божої Матері, мощів Святого Іова)

10-00 – Екскурсія Почаївською Лаврою у супроводі послушника.
До заснування Почаївської лаври монахи жили у Свято-Духівському скиті. А на початку XІІI ст. прп. Мефодій та грек-монах з Афона заснували монастир, що у подальшому став Лаврою. Тут знайшли свій прихист монахи Києво-Печерської лаври, які втікли з Києва від татаро-монгольської навали. За легендою, у 1240р. на горі неподалік від монастиря було явлення Богоматері у вогняному стовпі. Вона лишила на камені відбиток своєї стопи. Саме на цьому місці забило цілюще джерело. Тут київські монахи і заснували новий монастир, який назвали на честь Успенського собору Києво-Печерської лаври – Успенським, а гору цю стали називати Почаївською – від київської річки Почайни, де князь Володимир вперше охрестив киян. Так була заснована Свято-Успенська Почаївська лавра.

12-30 – Обід у кафе (за бажанням)

13-30 – Продовження екскурсійної програми:

  • Відвідування Свято-Духівського монастиря-скиту
  • Заснований наприкінці XII-го століття Почаївським Мефодієм. Майже півстоліття тому, 17 червня 1950 року, у ньому відбулося чудесне зцілення монахині Варвари (Олени Путятіної), яка 48 років страждала паралічем обох ніг. Жінка приїхала з Чкалова (сьогодні Оренбург), ледве пересуваючись на двох милицях зі сторонньою допомогою. Приклавшись до копії чудотворного образу Почаївської Божої Матері, вона одразу змогла встати на свої хворі ноги, а коли виїжджала зі скиту, залишила там свої милиці. Зцілення було офіційно зафіксовано. Скит був закритий у 1959 році. У 1990 році його було знову відкрито у 2 км від Лаври. Сьогодні у монастирі діють три храми: Святого Духа, преп.Серафіма Саровського і Усіх Святих. Відновлення пам’ятки триває. Скит відомий своїми святинями: першим у світі побудованим храмом на честь преп. Серафіма Саровського, іконою преподобного, написаною на камені, що на ньому молився святий 1 000 днів та ночей; образом святого Мефодія – засновника монастиря – скита, чудотворним Образом Богородиці Скоропослушниці (ікону було завезено із села Любимівка Каховського району Херсонщини, вона повністю оновилась). А ще – чудотворний колодязь глибиною 108 м. До сьогодні невідомо, як змогли монахи викопати колодязь такої глибини.

  • Цілюще джерело праведної Анни, купання в ньому
  • Джерело праведної Анни в селі Онишківці Дубенського району Ровенської області – одна з древніх святинь православ’я. До нього поспішають поломники з надією окунутися у благодатну воду, що дарує силу та здоров’я. Древня легенда говорить, що саме на цьому місці було явлення ікони Святої праведної Анни і заструміло цілюще джерело. Вода у ньому будь-якої пори року завжди має однакову температуру. У 2000 році з благословення блаженного митрополита Володимира та згідно постанови Священного Синоду на джерелі праведної Анни був побудований скит Свято-Миколаївського жіночого монастиря.

  • Відвідування Богоявленського жіночого монастиря у Кременці.
  • 1633 року за часів Речі Посполитої. Найголовнішою святинею монастиря є чудотворна ікона Божої Матері «Скорбящая»

  • Оглядова екскурсія Кременцем

16-00 – Виїзд до Києва. Прибуття орієнтовно о 22-30 год.